Mexický salát s avokádem a jalapeño

Do mexického salátu správně patří fazole nebo i v teplé variantě mleté maso. My jsme připravili tuto jednodušší verzi s rajčaty, jalapeño a avokádem.

Ingredience na dvě porce:

1 velké avokádo

200 g rajčat

100 g rukoly

1 střední cibule

5 lžic rajčatové passaty

1 čerstvá paprička jalapeño

2 natvrdo uvařená vejce

 

Na pánvi si rozehřejte olivový olej a přidejte na drobno pokrájenou cibuli. Po chvilce vložte  na kousky nakrájená rajčata a lehce orestujete, přidejte na menší kousky pokrájenou papričku jalapeño a opět krátce orestujte, na závěr přilijte trochu rajčatové pasáty a povařte.

Podávat můžete na jednoduše na talíř, nebo si připravit speciální misku z tortilly. Tu si připravíte tak, že si vezemete kulatou zapékací misku, tortillu potřete vodou, tak aby se Vám nepolámala a do mísky vložíte do požadovaného tvaru. Stačí 5 – 6 minut na ca 180° vyhřáté troubě.

A teď už můžete skoro podávat. Do tortillové misky vložte propláchnutou rukolu, navrch rajčatovou směs, na kousky pokrájené a oloupané avokádo, nakonec ozdobíme na měsíčky pokrájeným vejcem. A je hotovo!

 

Dobrou chuť!


Rajčatová polévka

Tuhle polévku bych mohla jíst úplně pořád, dělám jí trošku pálivější, tak se koukněte jak na to.

Ingredience na 4 porce:

700 g rajčatové passaty

150 g čerstvých rajčat

1 velká cibule

0,5 l zeleninového vývaru

čerstvá bazalka

oregáno

italská směs koření

olivový olej

 

Ve větším hrnci si rozehřejme olivový olej, já dávám hodně, ale to je na každém podle chuti. Na oleji si orestujeme na drobno pokrájenou cibuli, po chvíli přidáme na kousky nakrájená rajčata a orestujeme. Zalijeme rajčatovou passatou a zahřejeme, nakonec přidáme zeleninový vývar – zde opět podle vkusu, někdo má raději hustší někdo ne, já klidně přidávám vývaru méně. Přidáme bazalku, oregáno a já navíc přidávám jednu lžíci směsi italského koření, kde je česnek, chilli a italské bylinky, polévka je pak trochu pikantní. Polévku krátce povaříme a rozmixujeme.

Za závěr na talíři dozdobíme kapkami olivového oleje a bazalkou. Skvělá je taky se lžičkou zakysané smetany nebo posypaná parmazánem.

 

Dobrou chuť!


Carpaccio z červené řepy jen tak

Jednoduchý, strašně dobrý a jako lehká večeře ideální!

Je mnoho variant, jak carpaccio podávat – červená řepa pokapaná olivovým olejem a posypaná na kousky pokrájeným česnekem; s rukolou, olivovým olejem a parmazánem; se sýrem feta či politá marinádou z citronů a sójové omáčky. Mě nejvíc baví takhle jednoduchá verze s balzamikem.

Ingredience na dvě porce:

2 – 3 středně velké červené řepy

olivový olej

balzamikový ocet či redukci

bazalka

parmazán

Červené řepy vložte do vroucí vody a zhruba 45 až 60 minut vařte do měkka. Nechte je vychladnou a poté oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, ideální ne nožem, ale na struhadle, nožem tak tenké plátky neuděláte.

Plátky rozložte na talíř, pokapejte olivovým olejem a balzamikem. Na závěr posypte nastrouhaným parmazánem a ozdobte lístky bazalky.

 

Tak do toho a dobrou chuť

 


Rigatoni s domácí rajčatovou omáčkou

Ideální jako rychlý oběd nebo večeře, čistá chuť rajčat v kombinaci s těstovinami nikdy neomrzí.

Ingredience na dvě porce:

200 g rigatoni

1 cibule

250 g cherry rajčat

1 lžíce bazalkového pesta

3 lžíce rajčatové passaty

100 g mozzarelly

40 ml olivového oleje

hrst čerstvé bazalky

2 lžičky oregána

4 lžíce parmazánu

 

Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu a dáme vařit těstoviny. Mezitím si pokrájíme nadrobno cibuli, rozpůlíme rajčátka a mozzarellu pokrájíme na malé kousky.

Když jsou těstoviny tak akorát jak se říká „na zkus“ – ani tvrdé, ani rozvařené, můžeme na pánvi rozehřát olivový olej a lehce orestujeme cibuli. Následně přidáme pokrájená rajčata, orestujeme a krátce podusíme. Když jsou rajčata měkká, tak je rozmačkáme, přidáme passatu, bazalkové pesto, rigatoni, oregano, mozzarellu a promícháme. Na závěr ozdobíme bazakou a posypeme parmazánem.

 

Dobrou chuť!


Bazalkové pesto

Domácí bazalkové pesto se nemůže kupovanému rovnat a příprava je neskutečně rychlá a jednoduchá.

Ingredience:

60 g lístků bazalky

2 stroužky česneku

¾ hrnku strouhaného parmazánu

60 ml (podle konzistence) opravdu kvalitního olivového oleje

dále můžete přidat piniové oříšky, vlašské ořechy nebo mandle a nebo nic J.

 

Bazalku, česnek, parmazán a ¼ olivového oleje rozmixuje tyčovým mixérem a postupně dolévejte zbytek oleje. Pesto by mělo mít hustší, krémovou konzistenci.

Je skvělý na bruschetty, do těstovin i na salát!

 

Dobrou chuť!


Tapenáda ze zelených oliv

Ingredience: 

300 g zelený oliv bez pecek

1 stroužek česneku

1 hrst sladkolisté petržele

1 hrst lístků bazalky

50 ml (podle konzistence) opravdu kvalitního olivového oleje

pepř na dochucení

 

Do mísy vložíme olivy s ¼ nálevu, česnek, petržel, bazalku a ½ olivového oleje. Rozmixujte tyčovým mixérem a postupně dolévejte zbytek oleje. by mělo mít hustší, krémovou konzistenci.

Tapenáda je skvělá jako pomazánka na rozpečené bagetky, do těstovin nebo jako základ to rajčatové směsi na pizzu.

 

Dobrou chuť!


Focaccia

Focaccia je italský chléb, který se hodí k mnoha pokrmům. Můžete ho podávat samostatně k zelenině, sýrům, obloženým mísám, ale jako příloha k masu či jako základ na pizzu. Jeho příprava je rychlá a velmi jednoduchá a všichni víme, že není nad čerstvé doma připravené pečivo.

Ingredience na 2 chleby:

500 g hladké mouky

4 dcl vody

1 kostka droždí

5 dcl olivový olej – obyčejný či ochucený

bylinky, olivy, sušená rajčata

sůl

Vezmeme si větší mísu a v ní smícháme vlažnou vodu a droždí až se nám droždí rozpustí. Postupně přisypáváme a zapracujeme hladkou mouku až vznikne hladké a vláčné těsto. Mísu přikryjeme třeba utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Zhruba po 30 minutách si z vykynuté těsto rozdělíme na dva kusy. Teď už je to na Vaší fantazii jak si focacciu dochutíte, my přidáváme směs bylinek chilli, bazalky a oregana, do těsta zapracujeme pokrájené olivy a sušená rajčata. Z každé části vypracujeme silnější placu a dáme na plech, placky posolíme a zalijeme olivovým olejem, rukama rozetřeme a prsty po celé ploše promačkáme. Na závěr si každý podle své chuti může focacciu posypat olivami, přidat čerstvé bylinky nebo posypat parmazánem.

Vložíme v předehřáté troubě na na 220 – 250° asi 15- 20 minut do zlatova, poté necháme vychladnout a podáváme.

Dobrou chuť!


Řecký salát se sýrem feta

Tento oblíbený a jednoduchý salát je snad nejznámější pokrm řecké kuchyně. Ideální je jako lehká večeře či jako příloha k masu. Kombinace čerstvé zeleniny, sýrů feta a olivového oleje společně utváří bezkonkurenční chuť!

Ingredience 2 porce:

1 červená cibule

2 středně velká rajčata

½ salátové okurky

1 červená paprika

40 g černých oliv

100 g sýru feta

oregano

pepř

olivový olej

Cibuli pokrájejte na klínky, připravenou zeleninu  a sýr feta na větší kousky, vložte do mísy. Následně salát opepřete, posypte oregánem a zalijte olivovým olejem a vše promíchejte. Salát posypte nakrájeným sýrem feta a černými olivami. Na závěr ještě ozdobte bylinkami.

Dobrou chuť!

 


Salát Caprese

Připravte si skvělý salát Caprese s naším bazalkovým olivovým olejem!

Tento již klasický salát jistě všichni znáte, ale zkusili jste ho již s bazalkovým olejem?

Ingredience 2 porce:

250 g rajčátek

2 bochánky mozzarelly

16 lístků bazalky

balsamikový ocet či redukci

extra panenský olivový olej s bazalkou

Mozzarellu slejeme a necháme okapat a nakrájíme na tenké plátky, stejně si umyjeme rajčátka, osušíme a pokrájíme. Na talíř střídavě klademe mozzarellu a rajčátka, lehce osolíme a pokapeme balsamikem a olivovým olejem s bazalkou.

Salát Caprese podáváme s pečivem, například s rozpečenou bagetkou, kterou si můžete také připravit s naší řadou ochucených olivových olejů.

Dobrou chuť!

 

 


Řecký špenátový koláč

Velikonoce se blíží a tak Vám přinášíme inspiraci na sváteční stůl.

Ingredience:

400 g čerstvého špenátu

1 cibule

2 stroužky česneku

300 g sýru feta

4 vejce

2 listová těsta

zelené olivy

svazek petržele

olivový olej

pepř

Připravíme si větší hrnec a vlijeme do něj malé množství vody, až bude voda horká, vložíme připravený špenát a za občasného míchání spaříme. Zbylou vodu slijeme a ze špenátu vymačkáme přebytečnou vodu.

Připravíme si ostatní ingredience. Cibuli pokrájíme nadrobno, sýr feta a olivy na menší kousky a utřeme česnek. Do mísy vložíme špenát, přidáme cibuli, česnek, sýr, olivy, peržel, vejce, pepř a promícháme.

První plát listového těsta rozložíme na plech a pokryjeme připravenou špenátovou náplní, na okrajích necháme asi 2 cm místo. Připravený koláč přikryjeme druhým dílem listového těsta a spojíme okraje aby nám náplň neutekla.

Na závěr horní díl polijeme olivovým olejem a pečeme zhruba 40 minut na 180°.

Dobrou chuť!